-->

4 Gambar Tapak Kaki Dinosaur Yang Terpanjang di Dunia


Tapak kaki dinosaur yang terpanjang di dunia telah dijumpai di kampung Plagne yang terletak di Pergunungan Jurassic, 200 kilometer timur Lyon, Perancis. 

Menurut pengkaji kawasan tersebut tapak kaki dinosaur ini telah wujud sejak 150 juta tahun yang lalu. Iaitu sejauh 155 meter dan mempunyai 110 kesan tapak kaki. Analisis menunjukkan tapak kaki yang ditinggalkan oleh haiwan ini memiliki ketinggian sekurang-kurangnya 35 meter dan beratnya lebih daripada 35 tan. Dari segi kelajuan pula, didapati lebih kurang 4 kilometer per jam dengan langkah purata 2.8 meter. (12 Gambar Koleksi Bintang Comel Dan Cute)

Setelah dikenali pasti, tapak kaki ini dimiliki oleh sejenis dinosaur yang dikenali sebagai Sauropoda iaitu sejenis dinosaur yang besar, dan mempunyai leher yang sangat panjang. (7 Gambar Buaya Dipukul Dengan Kejam)

Pada zaman dahulu kawasan ini adalah sebuah laut yang luas dan dihiasi dengan pulau-pulau kecil. Apabila laut ini kering, semua jenis dinosaur akan melalui kawasan ini dengan berjalan dari satu pulau ke pulau yang lain bagi mencari makanan.-sumber
12 Gambar Gelagat Kucing Comel Di Kawasan Bandar