Sungai Terpanjang Di Dunia (7 Gambar)

 Sungai adalah nadi dalam pembangunan tamadun manusia sejak zaman purba hingga kini. Aliran sungai tidak hanya memberikan sumber air untuk kehidupan, tetapi ia juga menjadi tempat penting untuk pelbagai tujuan seperti pertanian, penternakan, dan pengangkutan. Sungai juga memainkan peranan yang peting dalam mengekalkan keseimbangan ekosistem dalam dunia kita.


Di bawah ini oohsenyum senarai 7 Sungai Terpanjang Di Dunia, semoga ilmu ini dapat memberi maafat pada anda semua. Jangan lupa share tau.......1. Sungai Terpanjang Di Dunia : Sungai Nil AfricaSungai Nil adalah sungai terpanjang di dunia. Ia terletak di Tasik Victoria di Afrika Timur. Dari sana, ia mengalir melalui beberapa negara Afrika seperti Burundi, Uganda, Sudan, dan Mesir sebelum mengalir ke Laut Mediterranean. Panjangnya Sungai Nil ini ialah kira-kira 6,695 km (4,160 batu) . 


Sungai Nil adalah salah satu sungai yang paling penting dalam sejarah manusia. Ribuan tahun yang lalu, tamadun Mesir Kuno berkembang di sepanjang lembah sungai ini. Sehingga kini, Sungai Nil masih memberikan sumber kehidupan kepada jutaan orang di sepanjang tebingnya.


2. Sungai Terpanjang Di Dunia : Sungai Amazon South AmericaSungai Amazon bukan sahaja sungai terbesar di benua ini, tetapi juga sistem perparitan terbesar di seluruh dunia. Panjang sungai Amazon ini kira-kira 6,400 kilometer, iaitu hampir sama dengan jarak dari New York City ke Rom!


Sumber utama Sungai Amazon terletak di kawasan tinggi Pegunungan Andes dan ia mengalir melalui beberapa negara sebelum mencapai muaranya di Lautan Atlantik, di pantai timur laut Brazil. Sungai ini tidak hanya mempunyai aliran yang menakjubkan tetapi juga mempunyai lembangan yang sangat luas.


Walaupun Sungai Amazon telah menjadi subjek perdebatan sejak pertengahan abad ke-20, mengenai panjang sebenarnya, masih ada ketidakpastian tentang tentangnya. Beberapa pakar mengatakan bahawa ia mungkin lebih panjang daripada Sungai Nil, tetapi masih dalam perbincangan.


Keindahan alam Sungai Amazon bukan sahaja memukau, tetapi juga sangat penting bagi kehidupan di kawasan tersebut. Ia menyokong pelbagai spesies kehidupan liar dan memainkan peranan penting dalam kitaran air di dunia. 


3.Sungai Terpanjang Di Dunia : Sungai Yangtze ChinaSungai Yangtze bukan sahaja sungai terpanjang di negara itu, tetapi juga di Asia, dan merupakan sungai ketiga terpanjang di dunia dengan panjangnya kira-kira 6,300 kilometer. Lembangannya yang luas, lebih kurang 3,200 kilometer  dari barat ke timur dan dari utara ke selatan lebih daripada 1,000 kilometer, menutupi kawasan seluas 1,808,500 kilometer persegi. 


Sungai ini mempunyai lapan anak sungai utama dan melintasi menjadi sempadan bagi 10 wilayah. Di China, Sungai Yangtze dikenali sebagai Chang Jiang atau Sungai Panjang, serta dikenali sebagai Da Jiang atau Sungai Besar. Ia merupakan laluan air utama negara, dan lembangannya mempunyai hampir satu pertiga daripada penduduk negara tersebut.


Namun, Sungai Yangtze menghadapi cabaran yang serius seperti pencemaran air dan ancaman kepada habitat hidupan liar di sekitarnya. Tindakan manusia yang tidak bertanggungjawab boleh mengancam kestabilan ekosistem sungai ini dan keseluruhan kesejahteraan masyarakat yang bergantung padanya.


4. Sungai Terpanjang Di Dunia : Sungai Mississippi Amerika SyarikatSungai Mississippi merupakan sungai terpanjang di benua ini dengan lebar lembangannya yang luas, hampir separuh daripada seluruh benua. Sungai ini terletak di Amerika Syarikat. Sungai Mississippi bermula dari Tasik Itasca di Minnesota dan mengalir ke arah selatan melintasi pedalaman benua. 

Di sungai ini, ia mengabungkan air dari anak sungai utamanya seperti Sungai Missouri dan Sungai Ohio. Akhirnya, sungai ini mengalir ke Teluk Mexico melalui delta yang luas di tenggara New Orleans, menempuh jarak sekitar 3,766 kilometer. 

(* Delta ialah lanar yang berbentuk segi tiga di muara sungai. )

Walaupun panjang Sungai Mississippi mungkin tidak menandingi sungai lain di dunia, namun ia tetap memainkan peranan penting. Satu perkara menarik mengenai Sungai Mississippi adalah kadar pelepasan airnya yang besar, menjadikannya yang terbesar di Amerika Utara dan yang kelapan terbesar di dunia.


5. Sungai Terpanjang Di Dunia : Sungai Yenisei River, Mongolia and RussiaSungai Yenisey merupakan salah satu sungai terpanjang di Asia yang terletak di Rusia. Sungai ini mengalir melalui Siberia dengan bermula di bandar Kyzyl di republik Tyva (Tuva), Rusia. Sungai Yenisey mempunyai kepanjangan lebih kurang 3,487 kilometer dan mengalir hingga ke Laut Kara.


Sungai Yenisey mempunyai beberapa sumber, termasuk Sungai Selenga dari Mongolia. Dengan kemasukan Sungai Selenga, panjang Sungai Yenisey menjadi 5,539 kilometer ini menjadikannya salah satu sungai terpanjang di dunia.


Sungai Yenisey juga mempunyai kira-kira 20,000 anak sungai yang mengalir dari Dataran Tinggi Siberia Tengah. Sungai ini sangat penting dalam ekosistem Siberia dan kawasan sungai ini juga banyak mengisahkan tentang sejarah pada zaman dahulu.


6. Sungai Terpanjang Di Dunia : Sungai Kuning atau Yellow River, China
Sungai Kuning merupakan sungai utama di utara China dan dikenali sebagai buaian tamadun China. Sungai ini  mempunyai kepanjangan lebih kurang 5,464 kilometer, menjadikannya sungai kedua terpanjang di negara tersebut selepas Sungai Yangtze. Lembangan Sungai Kuning juga merupakan yang ketiga terbesar di China dengan keluasan kira-kira 750,000 kilometer persegi.


Sungai Kuning bermula di Dataran Tinggi Tibet dan merentasi enam wilayah serta dua wilayah autonomi sebelum mengalir ke Bo Hai, Laut Pasifik Utara. Sungai ini terkenal dengan airnya yang keruh dan sering menjadi punca banjir di Dataran China Utara, yang dikenali sebagai "Kedukaan China" dan "The Ungovernable."


Nama "Sungai Kuning" datang daripada "loess sediments" yang dibawanya ke laut, memberikan warna kuning pada airnya. Sungai ini melalui beberapa bandar tertua di China seperti Lanzhou, Xi'an, dan Kaifeng.


Secara fizikal, Sungai Kuning terbahagi kepada tiga bahagian iaitu laluan atas pergunungan, laluan tengah merentasi dataran tinggi, dan laluan bawah merentasi dataran rendah. Sungai Kuning memainkan peranan penting dalam sejarah dan ekonomi China, serta terus menjadi sumber kehidupan untuk jutaan penduduk di sepanjang tebingnya.


7. Sungai Terpanjang Di Dunia : Sungai ObSungai Ob merupakan sungai yang besar di Asia yang terletak di tengah Rusia. Sungainya mengalir ke arah utara dan barat melintasi Siberia barat dari Pergunungan Altai sehingga ke Laut Kara di Lautan Artik. Sungai Ob merupakan satu-satunya sungai bagi pengangkutan utama yang melintasi wilayah Rusia.


Sungai Ob terbentuk dari pertemuan Sungai Biya dan Sungai Katun di Siberia Altai, membentuk laluannya sepanjang 3,650 km. Jika Sungai Irtysh dianggap sebagai sebahagian daripada laluan utama, panjang Sungai Ob adalah 5,410 km, menjadikannya salah satu sungai terpanjang di dunia. Kawasan tadahannya meliputi separuh lembangan saliran Laut Kara, menjadi ia lembangan yang keenam terbesar di dunia.


Sungai Ob tidak hanya menjadi sumber pengangkutan utama tetapi juga memiliki potensi ekonomi yang besar bagi wilayah-wilayah yang dilaluinya. 


sumber1 Comments

Terima Kasih atas comment anda

  1. Melihat aliran airnya, cantiiiiik sangat dr atas yaaa. 😍😍😍😍. Luar biasa sungai2 terpanjang ini. Yg saya tahu juga sungai Amazon menjadi tempat hampir setengah spesies hewan hidup di sana. Semoga tetap terjaga alamnya

    ReplyDelete
Previous Post Next Post