-->

Adakah Gunung Kinabalu Gunung Berapi?

 

Sumber

Gunung Kinabalu merupakan salah satu mercu tanda semula jadi yang terkenal di Malaysia, ia  terletak di negeri Sabah, Malaysia Timur. Gunung kinabalu ini juga adalah gunung tertinggi di Malaysia dengan ketinggian sekitar 4,095 meter di atas paras laut. 
Jadi, Adakah Gunung Kinabalu Gunung Berapi? 

 

Jawapannya adalah TIDAK. Gunung Kinabalu sebenarnya adalah sejenis 'gunung batuan' atau gunung yang terbentuk daripada aktiviti tektonik dan bukan proses letusan gunung berapi. Ini bermakna ia tidak berisiko untuk meletus secara tiba-tiba seperti gunung berapi yang sebenar.-sumber

Walaupun gunung kinabalu  ini memiliki ciri-ciri yang menyerupai gunung berapi, Hakikatnya ia bukannya gunung berapi. Ia adalah hasil dari proses geologi yang berpanjangan dan menjadi satu lagi keajaiban alam yang menakjubkan di Malaysia.

DO YOU KNOW


Did you know, nama "Kinabalu" bukanlah sekadar gabungan huruf semata-mata? Asal-usulnya bermula dari bahasa Kadazandusun, di mana "Aki" merujuk kepada "nenek moyang" dan "Nabalu" bermakna "gunung". Gabungannya? "Gunung nenek moyang"!

Betapa Indahnya Makna Disebalik NamaCancel

Terima Kasih atas comment anda