19 March 2019

10 Gambar Sebelum Dan Selepas Penggunaan CGI Dalam Sebuah Filem

Computer-generated imagery (CGI) adalah penggunaan grafik komputer untuk membuat atau menyumbang kepada imej dalam seni , media cetak, permainan video , filem, program televisyen, iklan, dan video . Istilah "CGI" paling biasa digunakan untuk merujuk kepada grafik komputer 3D yang digunakan untuk membuat adegan atau kesan khas dalam filem dan televisyen. 

Kebanyakkan filem zaman sekarang banyak menggunakan CGI bagi menarik minat penonton, termasuk filem negara kita. Namun begitu kos menggunakan CGI adalah amat tinggi, tetapi kesannya amat mengagumkan. 

Negara kita juga, tidak lari dengan penggunaan CGI, terutamanya dalam sesebuah iklan. Bagi filem kpula, negara kita belum sampai ketahap seperti Hollywood, memerlukan kos perbelanjaan yang tinggi. Buat masa sekarang, proses perfileman negara kita mulai ke arah itu. Malaysia Boleh!-Sumber

Gambar di bawah ini, penggunaan CGI sebelum dan selepas dalam filem yang anda mungkin tahu. Kalau tak tahu, baik p tengok rugi tau!

Filem Aquaman



Filem The Jungle Book

Filem The Nutcracker dan Empat Alam

Filem BFG

Filem Avengers: Infinity War


Filem Oz the Great and Powerful

Filem Pirates of the Caribbean: Dead Men Tell No Tales

Filem Black Panther

Filem Dawn of the Planet of the Apes

Filem Aquaman

6 komentar

done masuk bloglist saya :)

perghhh..dahsyatt..bukan saja graphic editor kena hebat, pelakon pun kena pandai menghayati lakonan dia..ye ler, nak membayangkan scene dengan benda2 yang tak real semua tu...bukan senang kan

tinggi la imaginasi pelakon kan kena bayangkan sekali masa berlakon

cgi omputih mmg terbaik, kt malaysia masih jauh lg nk setanding mcmtu...

Terima Kasih atas comment anda
EmoticonEmoticon