-->

10 Gambar Viral Yang Dipercayai Benar Adalah Palsu


Zaman sekarang ini bukan semua boleh dipercaya. Sebelum kita sebarkan maklumat yang kita dapat, pastikan dulu ianya maklumat betul. Kalau tak boleh jadi fitnah tau! Terutamanya dalam hal-hal agama ini, jangan pandang remeh. 


Macam gambar di bawah ini, viral yang dipercayai benar tetapi palsu. Mungkin ada antara kita mengangap yang benda ini betul, rupanya maklumat kita dapat palsu. Sedih bila dapat tahu yang kita sebarkan adalah palsu, nampak sangat kita ini malas nak selidik dulu. Peringatan, pemilik blog ini pun sama juga, insy Allah akan di ubah....jangan lupa share ye, (sumber)


gambar singa diikat di mesin untuk menjadikan intro MGM yang ikon dari singa mengaum sebenarnya adalah gambar seekor singa yang didiagnosis di pejabat doktor haiwan itu. Fakta menarik adalah terdapat 7 singa yang digunakan untuk membuat intro MGM, yang dikenali Leo, telah muncul dalam kebanyakan filem sejak tahun 1957

Chris Hadfield adalah salah satu daripada Angkasawan yang paling dikenali. Vlogs beliau dari ruang menjawab banyak soalan tentang kehidupan mengenai graviti sifar, dari membersihkan gigi dan banyak lagi. Dan ini gambar sebenarnya, beliau bukan lah mengambil ganja semasa berada di angkasa. Kan dah jadi fitnah. Photoshop punya kerja lah ini.


Gambar seorang kanak-kanak yang tidur berdekatan dengan kubur ibu bapanya di Syria dan ternyata ianya palsu. Jurugambar ini bertujuan untuk menunjukkan simpati terhadap golongan mereka, tapi cara mereka salah....salah tempat bos ku.
Istana ajaib gambar palsu yang di edit ia adalah gabungan gambar batu di Thailand dan sebuah istana di Jerman


Venice pastinya salah satu tempat yang paling indah untuk dilawati dan tidak perlulah mengambungkan gambar Tasik Baikal di Rusia untuk menjadikan tempat itu kelihatan lebih menakjubkan.


hasil photoshop, ianya bukan benar anda pun tahu kan...


ada juga yang percaya gambar ini, nampak macam real kan. Biasalah bijak pandai


gambar sebenar adalah dari filem Dunkirk, di edit agar kelihatan 20 an.
Internet dipenuhi dengan gambar-gambar ahli arkeologi yang mencari-cari rangka besar yang mungkin milik gergasi. Jika ini adalah realiti, satu bab baru dalam sejarah akan terbuka Malangnya, tidak ada muzium sains atau sejarah yang pernah menerima penemuan ini.


Kisah 9/11 yang dahsyat masih menjadi misteri, pelbagai teori konspirasi melayari Internet tanpa sesiapa yang memberi jawapan yang sebenar. Oleh itu, tidak ada keraguan bahawa apabila gambar ini diambil menjadi salah satu fitnah agar teori konspirasi lebih kelihatan benar.