-->

10 Gambar Menarik Di Bawah Permukaan Air Oleh Tobias Friedrich


Green Lake, Austria

Tobias Friedrich adalah seorang jurugambar yang professional yang tinggal di Jerman. Beliau sangat terkenal dengan cara mengambil gambar di bawah permukaan air. 


Dengar macam pelikkan, tetapi dengan hasil gambar tersebut beliau telah mendapat anugerah johan lebih 30 kali dan pada tahun 2018 beliau menerima gelaran "Underwater Photographer of the Year 2018” di UPY London. (10 Gambar Pemenang Pertandingan World Press Photo 2019)


Bermulanya dengan pengembaraan bersama Jacques-Yves Cousteau Calypso, menjadikan beliau seorang yang mencintai keindahan lautan. (12 Gambar Menarik Yang Diubah Suai Oleh Tommy Fung) Menurut beliau, semasa diberi peluang untuk menyelam di lautan, dia merasa sangat teruja dan apabila melihat keindahan bawah air, dia merasa sangat tenang. Dan disinilah bermulanya pejalanan hidup beliau sebagai jurugambar professional di Jerman.-sumber

Gambar dibawah adalah hasil gambar Tobias Friedrich yang menjadi sebutan orang ramai, tentu anda pernah melihat gambar dibawah ini. (10 Gambar Manipulasi Dari Ferdi Rizkiyanto)

 Paus Humpback, Kesultanan Oman

 Iceberg, East-Greenland

Gua, Nerja. berhampiran Malaga, Sepanyol 

 Kapal karam, Pulau Elba, Itali

 Batu karang keras, Raja Ampat, Papua Barat, Indonesia

Mangrove, Raja Ampat, Papua Barat, Indonesia

Brother Islands, Brother Besar, Mesir, Laut Merah 

Orca, berhampiran Tromsö, Norway Utara