-->

Negara Paling Kecil Di Dunia 2024

 Kali ini oohsenyum ingin kongsikan mengenai Negara Paling Kecil Di Dunia bagi tahun 2024. Kita tahun dalam dunia kita ini mempunyai pelbagai negara dengan saiz yang berbeza. Di antara negara-negara besar yang terkenal, terdapat juga negara-negara yang  kecil dari segi kawasan. 


Di bawah ini, oohsenyum akan senarai 10 Negara Paling Kecil Di Dunia 2024 dari segi keluasan dan beberapa aspek menarik mengenai setiap negara tersebut. Jom baca sepenuhnya....


1. Vatican City
Vatican City merupakan nombor 1 negara paling kecil di dunia dari segi keluasan bersaiz 0.44 kilometer persegi. Ia terletak di tengah-tengah bandar Roma, Itali, dan merupakan pusat pentadbiran Gereja Katolik Roman. Vatican City juga dikenali sebagai negara yang paling padat penduduknya di dunia.


2. MonacoMonaco merupakan sebuah negara yang terletak di pantai Mediterania, di sebelah selatan Perancis. Dengan keluasan bersaiz 2.02 kilometer persegi, Monaco adalah negara kedua terkecil di dunia. Meskipun kecil, Monaco terkenal dengan kemewahan, kasino, dan Grand Prix Formula 1.


Klik Sini Untuk Baca Sepenuhnya : Haiwan Saiz Besar (11 Gambar)3. Nauru

sumber

Nauru merupakan sebuah pulau di Pasifik Tengah, dan juga merupakan sebuah negara yang terkenal dengan sumber daya fosfatnya. Walaupun pernah menjadi salah satu negara terkaya di dunia, namun negara Nauru kini menghadapi cabaran ekonomi dan alam sekitar yang membimbangkan. 


4. Tuvalu

sumber

Tuvalu adalah sebuah negara kepulauan di Samudera Pasifik. Terdiri daripada sembilan pulau kecil, Tuvalu mempunyai keluasan hanya 26 kilometer persegi. Negara ini menghadapi ancaman yang serius akibat kenaikan paras laut akibat perubahan iklim, yang boleh mengakibatkan kehilangan sebahagian besar negara tersebut.


5. San MarinoSan Marino adalah sebuah negara yang terletak di dalam Itali utara. Dengan keluasan hanya 61 kilometer persegi, San Marino merupakan salah satu negara tertua dan terkecil di dunia. Ia juga dikenali negara yang mempunyai pemandangan gunungnya yang sangat cantik dan bandarnya yang bersejarah.


6. LiechtensteinLiechtenstein terletak di tengah-tengah Alps, di antara Switzerland dan Austria. Dengan keluasan hanya 160 kilometer persegi, Liechtenstein adalah sebuah negara yang terkecil di Eropah. Walaupun kecil, negara ini mempunyai ekonomi yang kukuh dan terkenal dengan sistem perbankannya yang stabil.


7. Marshall IslandsMarshall Islands adalah sebuah negara kepulauan di Samudera Pasifik. Terdiri daripada 29 pulau kecil dan lebih dari 1,000 pulau besar, Marshall Islands mempunyai keluasan hanya 181 kilometer persegi. Negara ini menghadapi cabaran serius akibat peningkatan paras laut dan ujian nuklear yang dilakukan oleh kuasa asing pada tahun 1940-an dan 1950-an.


8. Saint Kitts and NevisSaint Kitts and Nevis terletak di Karibia, di antara kepulauan Anguilla dan Saint Lucia. Dengan keluasan hanya 261 kilometer persegi, negara ini adalah sebuah negara yang terkecil di Amerika. Saint Kitts and Nevis terkenal dengan pantainya, aktiviti menyelam, dan sejarahnya.


9. MaldivesMaldives adalah sebuah negara kepulauan di Lautan Hindi, terdiri daripada 26 pulau kecil. Dengan keluasa hanya 298 kilometer persegi, Maldives adalah negara terkecil di Asia. Negara ini terkenal dengan restoran mewahnya, terumbu karang yang cantik, dan aktiviti menyelam yang menakjubkan.


10. MaltaDan yang terakhir negara Malta terletak di Laut Tengah, antara Sisilia dan Tunisia. Dengan keluasan hanya 316 kilometer persegi, Malta adalah sebuah negara yang terkecil di Kesatuan Eropah. Negara ini kaya dengan sejarah, dengan bangunannya dan tapak arkeologi yang menarik.


Walaupun kecil dari segi keluasan, setiap negara yang disenaraikan di atas mempunyai keunikan dan keistimewaannya sendiri. Dari Vatican City yang merupakan pusat agama Katolik Roman, hingga keindahan alam Maldives yang menakjubkan, negara-negara kecil ini menyumbang kepada kepelbagaian budaya dan warisan dunia.


sumber


Cancel

Terima Kasih atas comment anda