Ular Paling Berbisa No. 1 Di Dunia (10 Gambar)

Ular adalah salah satu spesies haiwan yang menakutkan dan  salah satu aspek yang paling ditakuti dari ular adalah kemampuannya untuk menyuntikkan bisanya ke dalam tubuh mangsa. Bisa ular adalah cecair toksik yang dihasilkan oleh kelenjar bisa ular dan disuntikkan melalui gigitan atau semburan. Bisa ini mengandungi campuran protein dan enzim yang boleh menyebabkan pelbagai kesan berbahaya kepada mangsanya. Terdapat beberapa jenis bisa ular yang mempunyai kesan berbeza:

Hemotoksin: Menyerang sistem peredaran darah, menyebabkan pendarahan dalaman, kerosakan tisu, dan gangguan pembekuan darah.

Neurotoksin: Menyerang sistem saraf, menyebabkan kelumpuhan, kesukaran bernafas, dan kadangkala kematian.

Sitotoksin: Menyerang sel-sel badan, menyebabkan nekrosis atau kematian tisu pada kawasan gigitan.

Di bawah ini oohsenyum senarikan beberapa spesies ular yang mempunyai bisa yang amat berbahaya. Berikut adalah 10 ular paling berbisa no 1 di dunia yang patut anda ketahui. Jangan lupa share tau.....

1. Saw-scaled viper (Echis carinatus)


Ular Saw-scaled viper (Echis carinatus), adalah sebahagian daripada spesies ular yang tersebar di seluruh dunia. Walau bagaimanapun, beberapa spesies, terutamanya yang ditemui di Asia seperti India dan China, adalah yang paling berbahaya.

Ular Saw-scaled ini aktif pada waktu malam ular ini cenderung kelihatan selepas hujan lebat dan bergerak dengan cepat.Gigitan ular Viper menghasilkan racun yang boleh menyebabkan gejala yang serius. 

Antara gejala yang mungkin termasuk sakit dan bengkak di kawasan yang dipatuk, pendarahan pada gusi, dan degupan jantung yang tidak stabil. Luka dari gigitan ular ini boleh menyebabkan kesakitan yang berterusan selama berminggu-minggu.

Kematian boleh berlaku secara perlahan akibat komplikasi seperti septikemia, kegagalan pernafasan, atau jantung. Kesan ini boleh muncul pada bila-bila masa selepas gigitan, dari hari pertama hingga minggu ke-2.


Baca ini :

Anjing Yang Paling Garang Di Dunia (13 Gambar)

Haiwan Saiz Besar (11 Gambar)


2. Inland taipan (Oxyuranus microlepidotus)

Sumber

Ular Inland Taipan adalah salah satu ular yang memegang rekod sebagai yang paling berbisa di dunia. Habitatnya terletak di padang gurun Australia, tempat yang jarang dihuni oleh manusia. 

Ular Inland Taipan memiliki ukuran yang besar, dapat mencapai panjang hingga dua meter. Tubuhnya yang kuat dan kepala berbentuk persegi panjang memperlihatkan keganasannya. Ular ini aktif terutama di pagi hari, mencari mangsa di sekitar tanah yang dalam.

Bisa ular Inland Taipan adalah ular yang paling berbisa di antara semua ular. Satu gigitan saja dapat mengandung dosis bisa maksimum hingga 110mg, cukup untuk mengambil puluhan nyawa dalam sekali serangan. Bahkan, satu gigitan bisa mampu membunxh lebih dari seratus orang atau 250.000 tikus.

3. Black mamba (Dendroaspis polylepis)


Ular Hitam Mamba (Dendroaspis polylepis) adalah salah satu spesies ular yang paling menakutkan dan paling berbisa di dunia. Ular Hitam Mamba dikenali sebagai salah satu ular terpantas di muka bumi, dengan kebolehan bergerak boleh mencapai 20 kilometer sejam. Habitatnya terletak di benua Afrika, dan spesies ini dikenali sebagai predator yang agresif dan cekap.

Satu ciri yang membezakan Ular Hitam Mamba adalah racunnya yang sangat berbisa. Racun neurotoksin yang dihasilkannya sangat beracun, dengan setiap patukan mampu membunuh 10 hingga 25 orang. Mangsa yang terkena serangan akan mengalami gejala yang mengancam nyawa seperti kelumpuhan dan serangan jantung.

4. Russel’s viper (Daboia russelii)


Kematian akibat gigitan ular merupakan masalah serius di India, dengan sekitar 58,000 nyawa melayang setiap tahun. Dalam kajian terkini yang diterbitkan dalam jurnal PLOS Neglected Penyakit Tropika pada 25 Mac 2021, ular Russell (Daboia russelii) telah dikenal pasti sebagai penyebab utama kematian di India.

Ular Russell, dengan badan berwarna coklat kelabu gelap dan corak bulatan coklat gelap, merupakan pemangsa yang membunxh dengan panjang mencapai 120 hingga 160 cm. Namun, bahaya sebenarnya terletak pada racunnya yang mampu menyebabkan gejala yang serius termasuk kegagalan buah pinggang, pendarahan teruk, dan kerosakan organ.

5. Common krait (Bungarus caeruleus)


Di negara India kenaikan populasi ular berbisa semakin membimbiangkan, terutama spesies ular common krait, yang dikenal sebagai pembunuh diam (silent killer).

Ular common krait, juga dikenali sebagai Bungarus caeruleus. Meskipun tidak agresif, ular ini memiliki racun yang boleh membunuh dengan kadar kematian mencapai 80% jika gigitannya tidak dirawat dengan segera. Berbeza dengan ular lain seperti russel's viper, gigitan ular common krait tidak menyebabkan sakit yang teruk, tetapi toksin neurotoksiknya dapat menyebabkan kelumpuhan otot, kegagalan pernafasan, dan akhirnya kematian.

6. Indian cobra (Naja naja)

Sumber

Ular Cobra India, atau dikenali juga sebagai Naja Naja, merupakan salah satu jenis ular yang sering menjadi bualan di India. Ia dikenali kerana bisanya yang boleh membunuh dengan satu gigitan.Ular Cobra India adalah ular berbisa yang agak besar, dengan panjang antara 1,2 hingga 1,8 meter. Warna mereka beraneka ragam, dari coklat hingga kelabu, dengan bintik-bintik hitam yang menonjol.

Ular Cobra India boleh ditemui di seluruh India, terutama di kawasan subur seperti hutan, dataran rendah, sawah padi, dan kawasan pertanian. Ular ini juga ada di negara jiran seperti Bangladesh, Pakistan, Nepal, dan Sri Lanka.

Gigitan ular Cobra India boleh membawa maut jika tidak dirawat dengan cepat. Racunnya mengandungi neurotoksin yang boleh mempengaruhi sistem saraf, menyebabkan kelemahan otot dan kesulitan bernafas. Walaupun begitu, ular ini cenderung untuk mengelakkan dari manusia.

7. Puff adder (Bitis arietans)


Ular puff adder adalah spesies ular berbisa yang besar dan menakutkan di luar benua India. Ular ini bertanggungjawab untuk lebih banyak kematian berbanding ular lain di Afrika. Apabila terancam, ular ini lebih cenderung untuk duduk diam daripada melarikan diri, menjadikannya sangat berbahaya. 

Malangnya, ia suka berjemur di lorong dan laluan pejalan kaki. Sebelum menyerang, ia akan memberikan amaran yang menakutkan dengan mengembangkan badannya dan bersiul dengan kuat. Walaupun kadar kematian tanpa rawatan agak rendah (sekitar 15%), gigitan yang serius boleh menyebabkan tisu badan manusia rosak dan boleh menyebabkan kehilangan jari atau anggota badan.

8. Common death adder (Acanthophis antarcticus)


Ular Death Adder, dikenali secara saintifik sebagai Acanthophis antarcticus, merupakan salah satu pemangsa ular yang menakutkan di Australia dan New Guinea. Ular ini mempunyai reputasi yang cukup menakutkan kerana keupayaannya untuk menyerang dengan cepat dan menggunakan racun yang sangat berbisa.

Dengan penampilannya yang menyerupai Viper, ular Death Adder mempunyai kepala yang pendek dan berbentuk segitiga. Racun yang disuntikkannya pada mangsa mampu menyebabkan lumpuh total dan kegagalan sistem pernafasan dalam tempoh 6 jam selepas patukan. Namun begitu,, terdapat antivenin yang sangat berjaya dalam merawat patukan ular ini.

Salah satu ciri menarik tentang ular Death Adder adalah kecepatan serangannya yang luar biasa. Dalam hanya 0.13 saat, ular ini mampu menyerang mangsanya dan kembali ke kedudukan asalnya, bersiap untuk menyerang lagi. Ini menunjukkan bahawa ular Death Adder adalah sejenis predator yang sangat berbahaya dan efisien dalam menangkap mangsanya.

9. King cobra (Ophiophagus hannah)


Ular King Cobra, yang juga dikenali sebagai Ophiophagus Hannah, bukan sahaja merupakan makhluk yang menakutkan tetapi juga merupakan ular yang cantik dan memukau. 

Satu-satunya ciri yang menjadikan ular King Cobra begitu menakjubkan adalah kepalaya yang berbentuk tudung dan mampu mekar seperti kipas. Ciri ini membezakan ular ini daripada spesies ular yang lain. Walaupun racunnya tidaklah paling berbisa di dunia, namun dengan satu gigitan dari King Cobra mencukupi untuk menghentikan nyawa 20 orang atau bahkan seekor gajah. Racunnya mempengaruhi sistem saraf, menyebabkan nafas terhenti dan kegagalan jantung.

Terdapat satu fakta unik tentang kehidupan ular ini, Ular King Cobra adalah satu-satunya jenis ular di dunia yang membina sarang untuk telurnya. Dia menjaga sarang tersebut dan menunggu dengan sabar sehingga anak-anak ular tersebut menetas.

10. Eastern Diamondback Rattlesnake (Crotalus adamanteus) 


Ular Eastern Diamondback Rattlesnake juga dikenali sebagai Crotalus adamanteus, merupakan ular yang sangat berbahaya di Amerika Utara. Walaupun begitu, jumlah kematian akibat gigitan ular ini di Amerika Syarikat adalah rendah, iaitu kira-kira 5 orang setiap tahun. 

Ular ini besar dan berat, boleh mencapai berat sehingga 15.4kg, dan mempunyai taring sepanjang 1 inci. Bisa yang dihasilkan oleh ular ini mengandungi hemotoksin yang kuat, menyebabkan kerosakan kepada sel darah merah dan tisu badan. 

Kadar kematian bagi mereka yang tidak menerima rawatan selepas digigit oleh ular ini adalah kira-kira 20%. Oleh itu, penting untuk berhati-hati ketika berada di kawasan yang mungkin dihuni oleh Ular Berurai Timur.


sumber

Post a Comment

Terima Kasih atas comment anda

Previous Post Next Post