Gambar Palsu Yang Sebenar


Gambar palsu yang sebenar ini adalah mengisahkan sesebuah gambar yang dulunya dilihat benar, namun hal sebenarnya ialah ianya palsu. Dengan mengubah sesebuah gambar, kita mampun membuat manusia tertipu. 


Jadi, kepada anda semua, toloooong sangat-sangat jangan percaya pada apa anda lihat di mesia sosial. Sila siasata dulu mengenai gambar atau artikal tersebut, sebelum anda dikongsikan. Namun cara paling mudah dan selamat adalah jangan kongsikan artikel atau gambar tersebut.


Ok berbalik dengan gambar palsu yang sebenar, di bawah ini terdapat gambar dan artikal untuk maklumat anda.

 

Marilyn Monroe bersama J. Kennedy-sumber


Ini adalah gambar marilyn Monroe seorang pelakon wanita yang sangat terkenal dan ikon Hollywood, sedang bersama dengan lelaki yang dikenali sebagi John Fitzgerald Kennedy. John Fitzgerald Kennedy adalah seorang Priesiden Amerika Syarikat ke 35, yang telah terbunvh  pada tahun 1963.


Apa yang menariknya? gambar ini menjadi viral dan sangat popular ketika itu mengenai kisah romantik antara Marilyn Monroe dengan Presiden Amerika Syarikat. Dengan gambar ini, menguatkan lagi kisah mereka berdua. Namum hal sebenarnya ialah, gambar ini adalah gambar palsu yang diambil oleh seorang artis seni yang dikenali sebagai Alison Jackson. Manakala kisah romantik mereka berdua masih dalam perbualan sama ada benar atau pun tidak.


Mungkin Anda Berminat Dengan 10 Gambar Viral Yang Dipercayai Benar Adalah PalsuSumber

Alison sangat terkenal dengan teknik mengubah gambar dan menjadi kelihataan ianya seperti benar-benar berlaku, seperti mana gambar di atas Bill Gates sedang berkerja dengan menggunakan produk Apple. -sumberSeorang gadis biasa diubah menjadi gadis yang tidak beradap.

Gambar di atas ini, pada masa dulunya sangat popular, ini kerana cara gadis itu duduk mencangkung di front desk. Sekiranya anda tidak tahu hal sebenar, mungkin anda berpendapat "berani sungguh budak ini" atau "pelik perangai budak perempuan ini". Itulah dunia media sosial, hanya sekeping gambar mampu membuat manusia semua tertipu. 


Kucing terbesar di dunia

Pada tahun 2001, gambar kucing terbesar di dunianya telah popular dikalangan netizen. Ini kerana infomasi ketika itu sangat kurang, netizen tidak dapat mengetahui hal sebenar mengenai gambar kucing ini. Maka, dengan itu netizen pada tahun tersebut terpaksa menerik kisah kucing ini bulat2. Jadi hal sebenarnya ialah, gambar kucing ini tidaklah begitu besar. Ia hanya seperti kucing-kucing biasa, yang telah diubah saiz sebenarnya. Admin ooh-semnyum pun baru tahu, yang gambar kucing ini adalah palsu, tidak benar.

Pemandangan cantik di Fairy Pools, Skotlandia.


Gambar di atas ini diambil di sebuah tempat air terjut di Fairy Pools, Skotlandia. Apa yang menariknya gambar ini? Kerana warna pokok tersebut berwarna unggu, dan sangat cantik bila melihatnya. Namun hakikatnya gambar ini palsu.Ini kerana gambar tersebut telah diubah suai dengan menggunakan warna tertentu (purple). Lihat gambar di atas ini, itu adalah gambar sebenar keadaan tempat tersebut. 


Mungkin Anda Berminat Dengan 11 Gambar Fakta Pelik Tapi Benar Di Seluruh Dunia

Belalang gergasi 1973?

Mungkin anda pernah terbaca mengenai kisah belalang gergasi yang terbesar di dunia telah berjaya ditangkap. Kisah ini mulai popluar pada tahun 2000, disebabkan beberapa laman media soial menyiarkan maklumat dan keadaan lelaki tersebut.
Dengan artikal seperti itu lah kisah belalang gergasi ini menjadi terkenal. Tetapi kisah hal sebenarnynya adalah tidak benar, dan palsu. Mana adalah belalang mampu membesar seperti itu, tujuan sebenar gambar ini diubah adalah untuk menarik pemerhatian orang ramai agar membeli surat kabar mereka. Hebat bukan!!

 


2 Comments

Terima Kasih atas comment anda

  1. laaaa gambar yg kucing tu myra pernah nampak. fake rupanya! lol

    Blog | The Grey Lines Between

    ReplyDelete
  2. jamni mcm2 gmbr fake kita jumpa., huhuhu

    ReplyDelete
Previous Post Next Post